Fundación Sarralves

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • warning: Creating default object from empty value in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/date/date/date.module on line 661.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of openlayers_views_style_data::render() should be compatible with views_plugin_style::render() in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/modules/openlayers_views/views/openlayers_views_style_data.inc on line 436.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of openlayers_behavior_fullscreen::options_form() should be compatible with openlayers_behavior::options_form($defaults = Array) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/includes/behaviors/openlayers_behavior_fullscreen.inc on line 52.
  • strict warning: Declaration of openlayers_behavior_layerswitcher::options_form() should be compatible with openlayers_behavior::options_form($defaults = Array) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/includes/behaviors/openlayers_behavior_layerswitcher.inc on line 45.
  • strict warning: Declaration of openlayers_behavior_navigation::options_form() should be compatible with openlayers_behavior::options_form($defaults = Array) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/includes/behaviors/openlayers_behavior_navigation.inc on line 47.
  • strict warning: Declaration of openlayers_behavior_panzoom::options_form() should be compatible with openlayers_behavior::options_form($defaults = Array) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/includes/behaviors/openlayers_behavior_panzoom.inc on line 34.
  • strict warning: Declaration of openlayers_behavior_zoomtolayer::options_form() should be compatible with openlayers_behavior::options_form($defaults = Array) in /home/usj_archtlas/usj.archtlas.com/sites/all/modules/openlayers/includes/behaviors/openlayers_behavior_zoomtolayer.inc on line 47.
in Equipamientos
[node-title]

The building of the Serralves Museum was designed by architect, Álvaro Siza, who was invited in the early 1990s to design a museum project that took into consideration the specific characteristics of the physical setting and the need for integration within the surrounding landscape. The initial studies were drawn up in 1991 and construction began five years later. The building was erected in the former vegetable garden of the Serralves Estate. The slope of the terrain enabled the building to be partially buried, thus minimising its visual impact on the surroundings. The choice of this zone also overcame the need to cut down trees and facilitated public access to the Museum via a new entrance created in the Rua D. João de Castro.
Landscaping of the area around the Museum began in 1998, on the basis of designs by João Gomes da Silva. One of the main premises underlying the project was the building’s relationship with the exterior, by means of large windows. It was decided to introduce vegetaion from the North of Portugal and create a mixture of dense foliage and clearings. This new landscape accentuated the importance of sunlight in fostering different perspectives of the building and its surrounding spaces.

PROJECT

Located in Serralves Park, approximately 500 metres from the Serralves Villa, the Museum is the Foundation’s primary exhibition space and establishes a direct interaction with the Park, where several installations and sculptures may be found. Instead of creating a monumental façade, the building’s status as a museum is accentuated by the intrinsic interaction between each individual element, delivering harmonious perspectives of the museum space for visitors. The Museum’s rooms have high ceilings (equivalent to two storeys) and varying floor levels, in function of the terrain, which has a slope of approximately 5.3%.
The building is built in a longitudinal manner from North to South, with a central body divided into two wings, separated by a patio, thus creating a U-shaped structure, complemented by an L-shaped construction, which creates a second patio between the latter building and the main building. This patio serves as the main access to the Museum, with connection to the underground car park and gardens.
The Museum has 14 exhibition rooms and store rooms for works of art, distributed across three floors. The upper floor is the location of the cafetaria/restaurant, esplanade and multi-purpose rooms, the entrance floor has exhibition rooms and a bookshop and the lower floor houses the library and auditorium. Access to these spaces is facilitated via a square-shaped atrium located next to the reception, complemented by a cloakroom and information area, in an area adjacent to the Museum entrance.
Other aspects of note are the presence of long perspectives, suggesting extensions into the exterior space for visitors, or “escape routes” to the gardens. The interior has a combination of natural and artificial lighting, and locally sourced materials are used for the building’s roof covering. The exhibition space is also structured in function of certain requests from the museum’s artistic management team, enabling unexpected itineraries and thus offering greater flexibility and functionality for the implementation of activities.
The Museum building also has a workshops area and another area for activities of the Educational Service, together with complementary areas such as a shop and a large terrace overlooking the Park.

Building materials:
Structure: concrete and steel.

Exterior covering:
Granite and painted plaster.

Interior covering:
The floor of the entire building is constituted by oak and marble. The walls and ceilings are constituted by painted plaster and gypsum plaster.

Project dimensions:
Building: 12,669.80 m2
Exhibition space: 4,484.9 m2
Public space: 564.80 m2
Library: 352.80 m2
Offices: 537.40 m2
Museum Shop: 146.9 m2
Restaurant: 222.90 m2
Multipurpose room: 103.20 m2
Educational Programmes Room: 233.60 m2
Services Area (closed to the public): 770.50 m2
Auditorium:600 m2
Car Park:3,309 m2

+info:
http://www.arcspace.com/architects/siza/Serralves/index.html